Livsstilsinflyttning - en framtid för Älvdalens kommun?

Jaaa, jag vet att det är lördag och att jag ska vara ledig idag!
Men det är så mycket intryck och reflektioner som snurrar i huvudet efter två dagar med Scandianvian Heartland-projektet - jag kan inte riktigt släppa alla presentationer och alla goda resultat de har uppnått inom projektet.
En sak som jag funderat på är detta med livsstilsinflyttning. Scandinavian Heartland har jobbat med det som ett delprojekt under de tre åren och de visade på goda exempel på livsstilsinflyttning i både Norge och Sverige. De hade till och med varit i Frankrike och tagit emot pris för arbetet. Grattis!

Det finns många som drömmer om att leva nära naturen och att byta livsstil

Vad är då livsstilsinflyttning?
De exempel de visade var familjer som flyttat till Fjällregionerna i Norge och Sverige för att uppfylla sina drömmar om en ny livsstil. Många gånger var det hundintresse eller hästintresset som styrde dem till Fjällregionen men det fanns även personer som "bara" sökte den fantastiska naturen och lugnet som man kan finna i våra trakter.
Ett exempel var Mike Redford, före detta marknadsansvarig på Financial Times, som höll ett föredrag igår och berättade att han flyttade till Jämtland för att "pensionera sig" och njuta av natur och lugn och ro istället för lyxlivet i London. Jag ska tillägga att han är cirka 50 år och inte alls i någon pensionsålder.
Mike berättade att han köpt ett fantastiskt hus med utsikt över fjällen till en "billig" penning och att han hade lagt ner ca 3 miljoner kronor på renovering (som gynnade det lokala näringslivet).
Han var egentligen inte någon friluftsmäniska men började vänja sig vid klimat och den något "annorlunda" lokalbefolkningen.
Mike insåg snart att det fanns många nya affärsidéer i hans huvud och i dagsläget drev han en handfull projekt och företag för att utveckla bygden. Han njuter av sitt nya liv och hans vänner i London är avundsjuka på den  nya livsstilen!

Mike Redford, fd marknadsansvarig på Financial Times berättade att han lämnat llyxlivet i Londen för en ny livsstil i Fjällvärlden i Sverige
En annan person som hade bytt livsstil var Cathrine Fodstad, som lämnat storstan i Norge och köpt en hästgård i Fjällregionen i Norge. Hon hade länge drömt om att få leva nära naturen med hennes största intresse; häst. Hon tog steget och lever idag på en gård med sina hästar och har hittat en ny livsstil och ny försörjning - och stortrivs med det!
En bild från Husky Gård i Älvdalens kommun, livsstilsinflyttare i vår kommun med stort hundintresse
Projektet, Scandinavian Heartland har gjort en undersökning i Älvdalens kommun och konstaterat att vi har ett stort antal personer som flyttat hit för att kunna bo och arbeta med slädhundar.
Många lockas till vår kommun pga att det är snösäkert, en underbar natur för slädhundar och att denna del av landet passar deras livsstil. jag tycker att det är jättespännande och hoppas att vi på näringslivskontoret har möjlighet att lägga tid och kraft på denna fråga för att få fler personer att flytta till Älvdalens kommun; med häst, hund eller "bara" för att njuta av den fantstiska naturen som finns här!

Tilläggas bör väl att jag själv är en livsstilsinflyttare till Älvdalens kommun.
Jag och min man bytte storstan mot landet för snart fem år sedan och jag skulle aldrig vilja byta tillbaks till storstan igen - att få byta livsstil och ha möjlighet att få bo på detta sätt är ett privilegium!!


Jag själv, som är livsstilsinflyttad, på hundpromenad i nysnön:)
Som avslutning på konferensen igår fick vi lyssna till Christina Cheng som är trendspanare och höll ett föredrag på temat; Landsbygden, potentialen och kunder.
Christina påpekade att vi ligger helt rätt trendmässigt - det man söker idag är; tillbaks till naturen och den riktiga kulturen, ärlighet, en god  och ren miljö, en ny livsstil!

Jag är övertygad om att Älvdalens kommun har en stor potential att få fler att flytta hit på temat livsstil - vi måste arbteta tillsammans för att nå ut till dem, se till att det finns boende tillgängligt och vara stolta över vår fina bygd, vara goda ambassadörer!

//Karin Hellström