Nyhetsbrev från näringslivskontoret januari 2012


Näringslivskontoret 2012
God fortsättning på det nya året!
Just nu arbetar vi på näringslivskontoret med vår verksamhetsplan för 2012. Vi ser fram emot ett nytt spännande år med många företagsbesök, frukostmöten, work shops och andra aktiviteter tillsammans med Er företagare i Älvdalens kommun! Läs mer om oss som arbetar på näringslivskontoret i Älvdalens kommun: http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2012/01/planering-av-naringslivskontorets.html


Många stjärnor på Stjärngalan!I förra veckan var det Stjärngala i Falun och många Dalaföretag fick priser för sitt arbete. Det blev guldregn över Älvdalen, Mora och OrsaJ. "Vår egen" Hannah Risander, Acudira, från Älvdalen blev Årets ungdomsföretagare 2011, Mara Maric, Orsa Lamellträ,  blev Årets Nybyggare 2011 och Jonas Bauer, Vasaloppet,  blev Årets företagsledare 2011. Stort grattis!
Läs mer på
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2012/01/stjarngala-med-stjarna-fran-alvdalen.html

Work shop – funderar Du på att starta eget företag?
Under året kommer vi på näringslivskontoret att anordna work shops i hela kommunen. Dessa träffar riktar sig både till Dig som funderar på att starta eget och för Dig som redan driver företag. Vi går igenom grunderna för en affärsplan och pratar på ett enkelt sätt om företagande. Årets första work shop är i Bygdegården, Grövelsjön den 31 januari mellan 18-20. Anmäl Dig till karin.ardefelt@alvdalen.se
För kommande work shops – läs mer på www.alvdalen.se/naringsliv

Rådgivningar W7 DalarnaProjektet W7 Dalarna har under 2011 haft drygt 120 rågivningar i Älvdalens kommun. Dessa rådgivningar har både varit med befintliga och nya företagare. Näringslivskontoret hjälper även till med rådgivningar och annan hjälp vad gäller stödansökningar fram bland annat Länsstyrelsen. Vill Du boka en rådgivning med W7 Dalarna? Kontakta Karin Ljudén på karin.ljuden@alvdalen.se

Vasaloppsmässan 2012 – ta tillfället att delta i en monter!
Älvdalens kommun kommer att delta på Vasaloppsmässan i två montrar i år.
Dels för Vasaloppsarenan men även för projektet Kompetensförsörjning för näringslivet/Jobbnätverket. Vi söker nu personer som vill vara med i montrarna!
Anmäl dig till Karin Hellström på
karin.hellstrom@alvdalen.se

100 lediga jobb!Projektet Kompetensförsörjning för näringslivet/Jobbnätverket kommer att stå på Vasaloppsmässan (se ovan) under Vasaloppsveckan. I projektet ingår Älvdalen, Mora och Orsa och syftet är att matcha efterfrågan på personal med arbetssökande. I de tre kommunerna efterfrågar vi nu lediga tjänster från företag med rekryteringsbehov. Tillsammans är målet för Älvdalen, Mora och Orsa att få ihop 100 lediga jobb som vi ska presentera i Vasaloppstältet. Vi ser positivt på möjligheterna till att nå målet – i förra veckan fick jag in ett 10-tal tips! Gilla oss på FB:

Go For It – inspiration för Dig som funderar på att bli entreprenör
I april/maj kommer näringslivskontoret i samverkan med e-centra anordna ett antal inspirationsträffar för Älvdalens blivande företagare! Go For It är en ”företagarskola” som främst riktar sig mot personer mellan 18-30 år. Pierre Mörk kommer till Älvdalen för att Informera om Go For It den 22 februari - dels på frukostmötet i Älvdalen och även för Ungdomsrådet på kvällen.  Boka in datum redan nu!
Läs mer på
http://naringslivalvdalen.blogspot.com/2012/01/go-for-it-for-unga-entreprenorer-i.html

Företagarfrukostar i Älvdalens kommun 2012Under 2011 genomförde Företagarna och näringslivskontoret 13 frukostmöten i hela Älvdalens kommun. Cirka 390 personer deltog på dessa möten som ger ett bra tillfälle till att möte andra företagare, politiker, tjänstemän, projekt och andra organisationer. Datum för 2012 års möten hittar du på http://www.alvdalen.se/sv/Naringsliv/Puffar/Invigning-av-Himmelfjall/
Vill Du presentera Dig och Ditt företag på en företagarfrukost? Kontakta karin.hellstrom@alvdalen.se eller karin.ardefelt@alvdalen.se

FöretagsbesökUnder 2011 genomförde näringslivskontoret cirka 40 planerade företagsbesök i hela kommunen. Vi tycker att det är mycket värdefullt att få komma ut på företag och lyssna på Er som driver företag i Älvdalens kommun! Vill Du att vi besöker Dig och Ditt företag? Mejla till karin.hellstrom@alvdalen.se eller karin.ardefelt@alvdalen.se
Vi ser fram emot att besöka många fler företag under 2012!

Forum ÄlvdalenForum Älvdalen är en grupp tjänstemän på kommunen som arbetar för att ge en bättre service till Dig som företagare. Har du frågor kring till exempel tillstånd? Eller andra frågor till kommunen?
Kontakta oss.
Läs mer på
http://www.alvdalen.se/sv/Naringsliv/Puffar/Forum-Alvdalen---en-dorr-in/

Företagsstatistik 2011
Enligt ALMI:s statisktik har det under 2011 startat 36 nya företag i Älvdalens kommun. 28 företag har lagts ner, 5 har gått i konkurs. Det ger ett netto på +3 företag.
Generationsskifte/övertagEnligt statistiken ovan har 28 företag lagts ner i Älvdalens kommun under 2011.
Kan vi på näringslivskontoret hjälpa Er företagare som har planer på att lägga ner Er verksamhet? Vi kanske kan hjälpa till att hitta någon som vill ta över företaget?
Kontakta oss gärna! Mejla på karin.hellstrom@alvdalen.se

Ny verksamhetschef på VisitIdre AB
Vi på näringslivskontoret hälsar Carina Lind välkommen som ny verksamhetsledare för VisitIdre AB. Carina tillträder sin tjänst i slutet på februari och vi ser fram emot ett gott och nära samarbete i framtiden!

Du följer väl oss på Blogg, Facebook och Twitter?Idag visar statistiken på 16 564 träffar på Näringsliv Älvdalens Blogg, 194 gillar oss på Facebook och på Twitter har vi 92 som följer oss!
Följ vårt arbete – du också!
Nästa nyhetsbrevNästa nyhetsbrev kommer i slutet av februari.
Har Du synpunkter på vårt arbete?
Tips och idéer hur vi kan bli bättre?
Kontakta oss gärna!

Med vänliga hälsningar
Karin Hellström