Företagsbesök på Hotell Älvdalen

Nils-Åke Norman, kommunalråd i Älvdalen och Anders Lundqvist, ägare av Hotell Älvdalen
Idag har jag och Nils-Åke Norman, kommunalråd i Älvdalens kommun, varit på företagsbesök på Hotell Älvdalen.
Anders Lundqvist, ägare sedan 1998, tog emot oss i foajén och berättade om hur verksamheten utvecklats under de år som han drivit den.
- Det går jättebra för hotellet, berättar Anders stolt. Min hustru Inger Lundqvist arbetar tillsammans med Ewa Majing som driftansvariga och sköter verksamheten i god samverkan med personalen. Jag själv är "nästan" pensionär och arbetar endast ett par timmar per dag.

Hotellet har i dagsläget 52 rum, 160 bäddar, restaurang och bar. Beläggningen har ökat från 20% (1998) till dagens dryga 40%.
- Det är en mycket bra siffra för denna typen av hotell på mindre ort, berättar Anders. Ett snitt för liknande verksamheter ligger på 30%. Vi tillhör Your Hotel-kedjan och marknadsför oss både regionalt, nationellt och internationellt.
På frågan om vilka typer av kunder som bor svarar Anders;
-  Vi riktar oss mot privatpersoner, företag som utför arbete i Älvdalen (t ex byggnationen av vindkraftverken som varit aktuella), simläger, hockeyläger, halkkörning under vintersäsongen för bland annat polisen, försvaret, ambulans.

I restaurangen är det fullt under luncherna, frågar jag.
- Jo, vi har rekord på lunchätande gäster, fortsätter Anders, 250 luncher på en dag är inte ovanligt! det kan till och med bli fler ibland. Då kan det nästan bli för mycket.

Anders har tidigare arbetat som Turistchef i Älvdalens kommun och vi kommer givetvis in på frågorna kring besöksnäringen.
- Samarbete är viktigt, betonar Anders. Älvdalens kommun är fantastisk och vi måste genom samverkan få hit besökare som uppskattar det vi kan erbjuda i kommunen.

Vi diskuterar även möjligheterna med hockeyläger under sommaren. Förhandlingarna pågår just nu med en känd hockeyprofil och vi är alla överens om att det skulle vara en jättebra möjlighet för Älvdalens kommun att få hit fler besökare och att det skulle sätta Älvdalen på kartan.

Vi tackar Anders för intressanta diskussioner och hoppas att han kommer att njuta av en kommande tid som pensionär i Blyberg!
//Karin Hellström