Hej Nils-Åke Norman, kommunalråd med ansvar för näringslivsfrågor i Älvdalens kommun


Nils-Åke Norman, kommunalråd i Älvdalens kommun med ansvar för näringslivsfrågor
Hej Nils-Åke Norman, (m) kommunalråd i Älvdalens kommun med ansvar för näringslivsfrågor!

1. Nu har det gått 16 månader sedan du tillträdde på din post som kommunalråd på 50% - hur känns det?
Fantastiskt bra, men då inte för att jag har titeln kommunalråd eller som det i media ibland uttrycks som kommunalrådshalvan, utan för att jag som förtroendevald får vara med och kunna påverka och leda kommunens framtida samhällsbygge! Politiskt ledarskap är för mig vision, klokskap och passion.  Att arbeta som förtroendevald är jättekul och lärande men det medför förstås många uppoffringar. Då tänker jag främst på alla fritidspolitiker och unga vuxna som ska få allt att gå ihop men vår kommun behöver fler som engagerar sig politiskt. Ett sätt att involvera och engagera unga vuxna i samhällsbygget är att fortsätta att stötta ungdomsrådets aktiviteter och i vår ska bl.a. reglementet för ungdomsrådet fastställas i kommunfullmäktige, vilket är ett steg i rätt riktning. Viktigt är också att stötta ung företagsamhet och då inte enbart på gymnasiet utan även ge incitament för att entreprenörskapstänket i förskolan och skolan upprätthålls och vidareutvecklas.


2. Du och Kjell Tenn har delat upp ansvaret som kommunalråd och näringslivsfrågorna "hamnade på ditt bord" - varför det? Idag är det vanligt att kommunerna delar upp ansvarsområdena för kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande, just därför att det kommunpolitiska arbetet blir alltmer komplicerad och omfattande. Detta för att arbetet ska bli mer effektivt och inget hamnar mellan stolarna.

Intresset för näringslivsutveckling ligger mig varmt om hjärtat. Jag har själv varit delägare i ett mindre företag och sett dess möjligheter men också hur svårt det är när kundunderlaget minskar och ekonomin inte längre håller. När det gäller kommunens samhällsutveckling så tycker jag att näringslivsfrågorna oftast har hamnat i bakvattnet. Företagandet och småföretagen är en viktig förutsättning och motor för att fler jobb skapas. Minskar företagen så blir arbetstillfällena färre och skatteintäkterna mindre vilket ger efterverkningar på de kommunala verksamheterna. Så enkelt är det.


3. Hur ser du på utvecklingen av arbetet med näringslivsfrågor i Älvdalens kommun?
Utvecklingen har varit mycket positiv trots den korta tid Alliansen varit i majoritet, finanskrisen och de nedskärningar som dessvärre har drabbat näringslivskontoret. 
 Näringslivskontorets verksamheter har omstrukturerats och arbetet har förtydligats genom en gemensam näringslivsstrategi med företagarna i Idre, Särna och Älvdalen. För mig som förtroendevald har företagsbesöken varit av stort värde då jag fått en bättre inblick och förståelse för företagens situation men jag tror också att dialogen har skapat förståelse för kommunens arbete hos företagen.
 
4. Vad tycker du är den största skillnaden från tidigare?
 Idén om en dörr in myntades faktiskt i Älvdalens kommun av förra majoriteten och som många andra kommuner anammat som ett framgångsrikt koncept. Vi kan väl säga att vi har vidareutvecklat konceptet men då med större fokus på att vara mer tillgänglig hos företagen och nära där företagarna verkar. Det är inte kommunala kontorslokaler eller fler konferensrum vi ska öppna dörrarna till utan vi ska öppna dörrarna för bättre kommunikation och infrastruktur som t.ex. hög status på bredband i hela kommunen, verka för enklare upphandlingsrutiner, vara väl förberedda för industritomter, mark och bostadsbyggande, effektiv och hög service inom t.ex. plan, bygg och miljöärenden så att företag ser fördelarna med etablera sig i vår vackra kommun.

5. Framtiden för Älvdalens kommuns näringsliv - hur ser du på det?Jag är optimist och ser positivt på Älvdalen kommuns framtida näringslivsutveckling. Besöksnäringen har en stor betydelse för vår kommuns tillväxt vilket även handeln är beroende av och med de investeringar som har gjorts och kommer att genomföras innebär att fler jobb hamnar i vår kommun. Innovativa satsningar som Icell är goda exempel på hur våra naturresurser kan återvinnas eller utvecklas som Blybergssågen med ny världsunik teknik för klentimmersågning. Nu måste vi verka för och skapa gynnsammare förutsättningar för att fler säsongsanställningar blir åretruntanställningar inom t.ex. turismen, upplevelseindustrin och skogsnäringen, att fler unga får jobb och att vår kommun blir ännu mer attraktiv att leva, bo och verka i.

6. Det gick ju bra på rankingen - vad är "framgångsreceptet"? Vi klättrade redan 2011 upp på listan med 45 platser i rankingen och var inte längre bland bottennoteringarna. Det är många parametrar som måste stämma men framförallt är det goda samarbetet, dialogen med företagarna och våra duktiga tjänstemän som bidragit till denna utveckling.

7. Tack Nils-Åke - är det något du vill tillägga?
Självklart, jag skulle vilja tacka dig och berömma er till det fantastiska arbete som du, Karin mfl. och företagarna lägger ned i dessa så välbesökta företagsfrukostmöten, alla företagsbesök som genomförs, utbildningar och rådgivningar som är så viktiga för att nya och även yngre företagare får en bra start i vår kommun.


 //Karin Hellström