Besök i Byggevallen utanför Särna

Linderöd är en sällsynt ras - här en av de få som finns kvar i landet, en pigg sugga:-)
I lördags var jag på ett studiebesök hemma hos Synnöve och Kjell i Byggevallen utanför Särna. Synnöve hade kontaktat mig för att få tips om vilka typer av stöd och hjälp man kan få för att starta upp en verksamhet inom småskaligt lantbruk med inriktning mot besöksnäringen.
Synnöve har specialiserat sig på att bevara lantraser och på hennes hemsida beskriver hon grund-idén med hennes arbete "Grundidén är att bevara lantraserna och informera så många som möjligt om vikten av att lantraserna bevaras". Läs mer om deras verksamhet på http://www.edenhemma.se/36181357

Kaukasisk Tjarka- en hundras som vaktar djuren mot bland annat varg och andra rovdjur

Jag togs bland annat emot av ett stort antal hundar av rasen Kaukasisk Tjarka, en vakthund som håller bland annat varg, och andra rovdjur borta från gården. Denna ras, berättar Synnöve, är exemplarisk på sitt arbete och har hjälpt dem att hålla rovdjur från gården. Nu har de ett antal valpar som ska säljas till lantbrukare som har behov av dessa intelligenta djur.
Läs mer på http://www.edenhemma.se/36181374


Man blir imponerad av alla djur som finns på gården och Synnöve berättar energiskt om alla raser som hon har som det snart inte finns några kvar av. Vilken genbank!

Nu ska vi undersöka möjligheterna för Synnöve och Kjell att få hjälp från Hushållningssällskapet, Länsstyrelsen och andra eventuella organisationer som arbetar med att bevara och utveckla småskaligt lantbruk med inriktning mot besöksnäring.
Vi hoppas att vi ska hitta kompetens från olika håll - vi tror på en framtid inom denna gren!
//Karin Hellström