Företagsbesök på STF Grövelsjöns Fjällstation

Idag har vi varit i nordligaste delen av Älvdalens kommun - på STF Grövelsjöns Fjällstation.
Syftet var att diskutera fjällstationens medverkan på www.visitkopparleden.com samt att ställa lite frågor inför den stora jubileumsdagen - 12/12 2012, klockan 12.12.
Grövelsjöns Fjällstation fyller 75 år 2012 och har tidigare under året firat med olika aktiviteter som  föreläsningar, vandringar och andra jubileumsaktiviteter, men den stora festdagen den 12 december planeras för fullt just nu. Då blir det bland annat besök av landshövding Maria Norrfalk samt många andra gäster från när och fjärran.

Vi träffar Barbara Frilund-Ekberg, destinationschef på STF, Charlie Ekberg, platschef och Helena Andersson bitr. platschef.
Vi diskuterar paketering och fjällstationen ser mycket positivt på att delta på Kopparledens hemsida och leverera paket till målgruppen mc-åkare. Samarbetet kommer att startas upp snarast och till säsongen 2013 kommer minst ett paket erbjudas.
Helena Andersson och Charlie Ekberg på STF Grövelsjöns Fjällstation
Jag får en pratstund med Charlie och ställer lite frågor:

Hur har ni det här uppe på fjällstationen just nu Charlie?
- Vi putsar och fejar för fullt inför jubileumsdagen den 12/12, klockan 12.12, säger Charlie och ler nöjt. Vi kommer att hålla öppet hus med ett planerat jubileumsarrangemang;  glögg, en enklare sopplunch, kaffe & tårta, tipspromenad, jubileumsföreläsning mm,mm.

Det låter spännande Charlie - hur länge har du varit här i Grövelsjön?
- Jag har varit platschef här i 26 år nu, berättar Charlie. Det har varit en spännande resa - vi har dubblerat gästnätterna under den tiden. När vi började här hade vi cirka 14.000 gästnätter och i år hamnar vi på cirka 23.000 gästnätter.  Vårt rekord-år var 2009 - då vi hade totalt 29.000 gästnätter.
- När vi startade var vintersäsongen störst, idag har vi fler besökare under sommaren än vintern. Det är den stora skillnaden.

Vad är "nyckeln" till stora ökningen av gästnätter?
- Vi har jobbat mycket med vårt miljöarbete och med paketering av produkter och tjänster. Vi erbjuder idag drygt 30 paket/arrangemang som till allra största delen är märkta med "Naturens Bästa", en certifiering som är en kvalitetsstämpel inom naturturism. Läs mer på:
http://www.svenskaturistforeningen.se/upptack/Omraden/Dalarna/Fjallstationer/STF-Grovelsjon-Fjallstation/

Vad gäller miljöarbetet har ni gått igenom hela er verksamhet och vunnit många priser, eller hur?
- Jo, så är det, fortsätter Charlie, vi är världens mest hållbarhetscertifierade anläggning inom vårt verksamhetsområde.
- Redan 1996 KRAV-certifierade vi vår restaurang och vi var först i Sverige. Våra gäster upplever vårt miljöarbete som mycket positivt!

Har ni öppet hela året, frågar jag?
- Visst, vi har helårsöppet men har begränsad service under vissa perioder.

Känner ni av några trender inom besöksnäringen just nu?
- Vi märker av att intresset för längdskidåkning har ökat och håller i sig. Många vill åka skidor för att träna och förbereda sig inför t ex Vasaloppet och andra tävlingar. Därför har vi investerat i ny spårutrustning som gör det möjligt för oss att skapa fina spår tidigt, även när snötillgången är begränsad. Det ser vi som en konkurrensfördel.

Vilka är era styrkor här på fjällstationen?
- Personalen, säger Charlie utan att tveka, vi har sex personer som är sysselsatta på helåret.
När säsongen är i full gång är vi upp emot 40 personer som arbetar här. Utan vår personal hade vi inte nått dit vi är idag.

Hur ser du på kollektivtrafiken hit till Grövelsjön?
- Vi är nöjda. Minst två bussar  går hit upp per dag. Det är inte bara för våra gäster utan även lokala skolbarn som har möjligheter att nyttja bussen för att komma till skola både i kommunen och till Mora.

Hur är det med internetuppkopplingen i området?
- Vi klarar oss via länk idag. Det finns ett stort lokalt engagemang i området och vi ser positivt på framtiden, säger Charlie.
- Vad gäller våra gäster uppskattar många att det finns möjlighet att vara uppkopplade här men vi upplever inte att det finns något krav.

Vad behöver gästen för att komma till er, frågar jag slutligen?
- Man kan komma i lågskor om man vill - vi har all utrustning till uthyrning här och kan erbjuda turer till gammal som ung på alla olika nivåer.
Välkomna till oss på STF Grövelsjäns Fjällstation, hälsar Charlie Ekberg, stationschef!

Tack för idag och jag hoppas att ni får en riktigt trevlig jubileumsfest den 12/12, klockan 12.12.

               STF Grövelsjöns Fjällstation - vid vägens ände i nordligaste delen av Älvdalens kommun

//Karin Hellström