Lyckad träff på temat skogen som startkapital

I torsdags samlades 23 skogsägare för att diskutera frågor kring skogen som startkapital

I förra veckan anordnade W7 Dalarna en träff på Hotell Älvdalen för att diskutera frågan "Skogen som startakapital". Karin Eriksson, projektledare för W7 har gjort en kort sammanställning från kvällen:

"Torsdagen den 22 november träffades 23 skogsägare på hotellet i Älvdalen för att få information om möjligheterna att använda inkomster från skogen till att utveckla företag.
Kvällen inleddes med att Karin Bogg gjorde en reflektion över hur olika utfallet kan bli för skogsägaren beroende på vad man väljer att använda sina skogsinkomster till. Att sätta pengarna på banken, köpa skoter eller traktor visade sig ge ganska små inkomster. En investering däremot i t ex att renovera ett hus som man kan hyra ut ger mer inkomster över en längre tid. Karin reflekterade också över nödvändigheten av fler boenden i kommunen, både för permanentboende och för turister. Hon fick medhåll av många.
Vi fick också en presentation av Smidgården i Fryksås som Liselott och Per Länsmans byggt upp med hjälp av sin skog. De har både använt skogen som byggnadsmaterial genom att timra hus av eget timmer, belånat skog och avverkat och kunnat investera det.
Anders Sunesson från LRF-konsult berättade om skattesystemet och de olika ”vapen” som samhället där ger en skogsföretagare för att kunna utveckla sin verksamhet. De höga marginalskatter vi hade på 80-talet lever kvar i folkminnet och många tror att det fortfarande är så att inkomster från skogen ”bara blir skatt”. Så är det inte längre.
Rune Björk och Ann Hermansson från Skatteverket tog också några exempel på hur förmånligt en skogsägare kan investera sina inkomster i en verksamhet som ger mer avkastning på sikt.
En summering från kvällen är att det finns många möjligheter för skogsägare att skapa tillväxt. Finns det goda affärsidéer så är skattesystemet gynnsamt."

Tack Karin!
Har du frågor kring skog och hur du kan använda kapitalet till att starta företag eller investera?
Hör av dig till:
Karin Eriksson på karin.eriksson@alvdalen.se

//Karin Hellström