Synums tryckeri & reklam - nya företagare i Älvdalen



Peter Nygren och Lena Rothman har startat Synums tryck & reklam i Älvdalen
Hej Lena och Peter som driver företaget Synums tryck & reklam i Älvdalen!

Ni har ganska nyligen startat upp er verksamhet - vad är er affärsidé?
- Vi vill vara det självklara valet för företag och föreningar i Älvdalen när det gäller trycksaker, profilartiklar, annonsering och information.

Hur länge har ni varit igång?
 - Vi skaffade tryckerimaskiner kring årsskiftet och drev företaget i liten skala vid sidan om våra heltidsarbeten under första halvåret i år. Under sommaren och hösten fick vi in allt fler jobb och nu hoppas vi på en fortsatt positiv utveckling. Älvdalen behöver ett tryckeri!

Namnet Synums, vad betyder det?
 - Det är ett älvdalskt uttryck som kan betyda både vi ses och vi syns.

Ni har redan ett antal kunder som ni levererat till - kan ni berätta lite?
- I samband med att Pizzeria Roma flyttat till ny lokal har vi fixat i ordning ljuslådorna på taket, festivalbanderoller, menyskylt och fönsterdekor. Fasadskyltar har vi bland annat tillverkat åt Kjell Halvarssons Bygg och till Heddatas nya butik i Borlänge. Just nu är vi i full färd med att trycka sargreklam till företag som sponsrar Älvdalen Hockey. Vi har även ordnat beachflaggor, roll-ups, programblad, magasin, affischer, blanketter, kuvert och visitkort till olika företag och föreningar. Att trycka på textil är något av det roligaste vi vet och vi är extra stolta över ridklubbens snygga jackor och de tröjor vi nyss tryckt åt Happy Älvdalen inför Stockholmsmässan. 

Hur ser ni på utvecklingen av ert företag - satsar ni lokalt, regionalt, nationellt eller worldwide? 
Har ni försäljning på nätet?
- Just nu lägger vi störst fokus på den lokala marknaden men vi smider planer på hur vi ska lägga upp vår försäljning på nätet.

Vad gjorde ni innan ni startade upp Synums?
- Lena har jobbat som arbetsförmedlare och har erfarenhet från restaurang och butik dessförinnan. Peter jobbar som IT-tekniker på Landstinget. Han har parallellt med arbete och politiska uppdrag haft egen verksamhet under flera års tid. I sitt företag har han gett ut ett annonsblad och designat webbsidor, bland annat. Även Peter har erfarenhet från butik och gemensamt för oss båda är att vi saknat försäljningsbiten i våra administrativa arbeten.

Vad är positivt med att vara egen företagare? Negativt?
- Det positiva är att vi får göra det vi tycker är roligt. Det som kan vara negativt är den ekonomiska osäkerheten nu i startfasen.

Tack Lena och Peter - jag önskar er stort lycka till med er nya verksamhet!

Vill du träffa Lena och Peter kommer de att finnas på plats på frukostmötet i Särna tisdagen den 13 november och i Älvdalen den 12 december.

//Karin Hellström