Vi går mot ljusare tider!


Det kändes annorlunda på frukostmötet på restaurang Lodjuret i Idre, eftersom det var så ljust utomhus trots tidig timme. Frukostmötena arrangeras av "Företagarna" och näringslivskontoret. Det var en skara på 31 personer som deltog och visade intresse, det är roligt att se att det är så många engagerade i Idre. Nedan har jag kort sammanfattat vad som sades av talarna på frukostmötet, jag har dessutom lagt in länkar till relevant information.


 
Företagarna var först ut för dagen, Leo Persson som förde deras talan. Han inledde med att informera om att Roger Swingen "Gränsbua" i Flötningen tog hem priset som årets nyföretagare i Dalarna, på Stjärngalan  i förra veckan. Grattis Roger! Leo fortsatte med några konkreta exempel på vad ”Företagarna” gör för sina medlämmar:
• Företagarna arbetar bland annat med infrastrukturfrågor, ”företagarna” SIG (Särna Idre Grövelsjön) skickar i dagarna ett dokument till Region Dalarna gällande bussgodsets. Vi får tacka företagarna för att ni agerar, och försöker att underlätta för företagen.
• Företagarna har gjort en skrivelse till PTS, gällande det bärbara telefonisystemet som verkar svikta.
• De har arbetat för riksväg 70 och just nu håller det på att projekteras mellan Idre och Särna.
• Företagarnas ”riks” har bildat en arbetsgrupp, vilka verkar för att påverka för en jämställd infrastruktur gällande fiber/bredband. Målet är att det inte ska vara en konkurrensfördel at verka i en storstadsregion. Roger Svingen Gränsbua från Flötningen har blivit utsedd att delta i denna grupp, meddelar Leo Persson.
På bilden Ser ni vår kommunchef Stefan Linde på frukostmötet i Idre
Vår kommunchef Stefan Linde berättade att han även är ansvarig för näringslivskontoret som i dag består av mig, Karin Ardefelt  näringslivssamordnare och Frida Torsein som börjas hos oss 1/3 samt Karin Ljuden W7 företagsrådgivare.
Kommunen står inför en stor omorganisation Stefan presenterade vad det innebar politiskt sätt, men också på tjänstemanna nivå. Stefan sammanfattade kort:
• Omorganisationen som vi står inför innebär att vi ska vitalisera och snabba upp den politiska processen, utan att tappa demokratin.
• KF (kommunfullmäktige) ska arbeta med det långsiktliga arbetet, det som ligger ca: 5-10 år bort i tiden. KF uppgift är att svara på och varför.
• KS (kommunstyrelsen) ska arbeta med frågor med ett tidsperspektiv på 1-5 år. KS ska svara på frågan vad.
• Tjänstemännen arbetar i den dagliga driften i nutid. De kommer att arbeta med hur saker ska utföras.

Byggnadsnämnden hade skickat med mig och Stefan Linde lite information gällande Idre Centrum på begäran av "Företagarna" Kommunen äger ingen mark i centrum, men en detaljplan har upprättats för ”Prästjolet”, marken är inte kommunens men detta kan kanske vara en affärside för någon driven entreprenör. Är det någon som känner sig manad?? Jag bifogar information.
Stefan Linde informerade dessutom lite kort om den nya LIS-policy (Landsbyggdsutveckling I Strandnära områden) som kommunen tagit.

Kommunens energirådgivare Jan-Ove Rickardsson berättade att han arbetar över hela kommunen och hjälper till att energi effektivisera hushåll och företag. Att anlita Jan-Ove är inte förenat med en kostnad, förutom sin egen tid. Som slutkläm visade Jan-Ove en värmekamera vilken kan hjälpa till med att enkelt hitta ställen som är dåligt isolerade i fastigheter, eller exempelvis läckage i kylsystem. Om man vill så kan Jan-Ove komma ut och till företag och privatpersoner med denna kamera,  jag vet att han direkt efter mötet åkte till ett företag för att visa på eventuella energilekage.

Carina Alvén It rådgivare från ALMI Berättade lite kort om det hon kan hjälpa företagen med IT frågor. Almi:s IT- rådgivarna är en oberoende och neutral kostnadsfri rådgivning i IT frågor för företagare och blivande företagare.

Rådgivning är ”skräddarsydd” och kan innefatta:
• Marknadsföring och försäljning på internet
• Hemsida och E-handel
• Sociala medier
• Sökmotoroptimering, öka synligheten på nätet
Om du vill att Carina ska träffar dig och ditt företag så ska du kontakta mig Karin Ardefelt. Jag hjälper till med att samla ihop företag som har intresse av hjälp, därefter bokar jag in Carina. Jag vill bara uppmana er att passa på nu, för snart är projektet slut och då måste ni öppna den stora plånboken för att få denna typ av hjälp.
 
”Idrekonventet” gav Leo Persson ”oss en liten aptitretare på”. Vi förstod att något stort kommer att hända, en kallelse till ett stormöte komma inom kort i fjällposten. Leo uppmanade alla till att vara uppmärksamma, ta tillfället i akt här kan man finna affärsmöjligheter. Bland annat så krävs det boende till alla gäster, och dessa gäster ska självfallet servas på alla tänkbara sätt. Idrekonventet beräknas bli ett fyraårigt projektet. ”Sápmi Idrekonventet” avser att lyfta fram den samiska närvaron och de samiska näringarna genom att anordna årliga teman, seminarier, möten och aktiviteter med uppgiften att ta fram bra idéer utifrån en gemensam framarbetad samsyn, tillsammans med lokalsamhället.

Norra Dalarnas Turistråd representerades av Nathalie Jakoby Hon berättade kort om deras fortskridande arbete. Hon delgav följande:
• Årsmöte Norra Dalarnas Turistråd i Älvdalen, det kommer att vara på Hotell Älvdalen, den 25 april kl 17.30-20:00
• En Turistmässa planeras, den kommer att ligga i på Lomkällan Särna den 12-13 april.
• Hon berättade att man driver ett GEO- turism projekt, där Tatjana är projektledare. Tatjana sitter på turistbyrån i Älvdalen.
• Fakta: Visit Idre har sålt 11 000 gästnätter under 2012, de har haft en omsättning vad det gäller aktiviteter och boende på 3 miljoner kr under 2012. De bokningar som gjort under 2012 är 58 % onlinebokningar.
• Sista datum för att få med information i sommarmagasinet är 18 februari 2013. Kontakta VisitIdre för mer information.

Sista talaren för morgonen var Jonny Persson som gav oss en god inblick i Lokal förvaltnings, Viltförvaltnings projekt. Målet för deras verksamhet är:
– skapa en förutsägbar och långsiktigt hållbar viltförvaltningsplan som accepteras av lokalsamhället i Norra Dalarna där Människan och Näringar ska vara drivande och delaktig i en förvaltning av samtliga viltstammar, inklusive de stora rovdjuren.

Näringslivskontoret avslutade med kort information.
  • Ta chansen att förkovra er nu när vi har Dalalyftet till vårt förfogande, till hösten finns inte denna möjlighet kvar. (Dalalyftet är ett kompetensutvecklilngsprojekt  för företag/ företagare). 
  • Glöm inte att anmäla er till kostnadsfri personlig rådgivning gällande IT frågor. Detta är kostnadsfritt fram till sommaren. Därefter får man ta fram den stora plånboken och sätta sig i bilen ett par timmar, jag bara säger passa på!
  • Vill du att vi kommer till dig och ditt företag på företagsbesök, kontakta i sådana fall mig Karin Ardefelt.
Tack alla sammans för att ni kom, tack ”företagarna” för ett gott samarbete.





Karin Ardefelt