Hur ska man hantera bluffakturor?

Efter Företagarnas årsmötes slut den 5 mars var det dags för Företagarnas jurist Lars Nordfors att berätta om bluffakturor. För det första poängterar Lars att det inte är förbjudet att spela in telefonsamtal. Däremot hör det till god sed att berätta att man spelar in, men det låter de flesta bluffarna bli att göra.

Så fort man betalat en bluffaktura blir det ett bedrägeri, om man inte betalar klassas det som försök till bedrägeri. Man kan påvisa att det är kriminella nätverk som ligger bakom företagen som skickar bluffakturor. Och något som också blir allt vanligare är blufföretag som utger sig för att hjälpa företag mot blufföretag. Inte nog med det finns det även inkassoföretag som klassas som blufföretag.
Bluffakturor kan komma som följd av ett telefonsamtal där man råkat svara ”ja” till något, eller som en faktura där det mycket finstilt och nästan omöjligt att se om man inte noggrant läser igenom fakturan, att fakturan är ett erbjudande.

Man kan även råka ut för bluffmakare i sin vanliga brevlåda. Fakturan ser helt vanlig ut, men det står att företaget har bytt bank- eller postgiro. Det är av största vikt att man alltid ringer och kontrollerar detta eftersom det finns bluffmakare som går igenom din brevlåda och tar dina fakturor och manipulerar dem så att de ser ut som din riktiga räkning, men med nytt giro-nummer som inte alls går till det ursprungliga företaget.

Det finns även bedragare som skickar ett mail som ser ut att komma från din bank, där de förklarar att banken råkat ut för tekniska fel och därför vill att du ska ange dina uppgifter i ett mail – men gör aldrig det! Din bank skulle aldrig skicka ut ett mail till dig om att du måste ange dina uppgifter. Man kan även få ett liknande mail som ser ut att vara från tex. Secure By Visa, när man betalat över nätet, där det står att transaktionen inte gick igenom och att man måste lämna sina uppgifter igen, låt blir även detta!

Om man skulle råka ut för en bluffaktura – betala den aldrig! Det man ska göra är:
- Dra ett streck över hela fakturan och skriv på den att man bestrider fakturan, samt dagens datum.
- Ta en kopia på den bestridda fakturan.
- Skicka den bestridda fakturan antingen via fax eller som rekommenderat brev (rekommenderat brev för att man då får ett kvitto på att man verkligen skickat det) till blufföretaget.
- Polisanmäl.
- Är du medlem i Företagarna kan du ringa deras jurister utan kostnad för rådgivning.


Om man bestrider en faktura, kan inte företaget som skickat den driva in den genom kreditvärderingsinstitut, och det är därför det är viktigt att alltid bestrida. Om en bestridd faktura ändå skulle göra att man hamnar hos Kronofogdemyndighetens register ska man ta kontakt med dem och bevisa att man bestridit fakturan (därför är det så viktigt att man alltid tar en kopia den). Då ska Kronofogdemyndigheten ta bort en från registret.

Goda råd:
- Kontrollera på Svensk Handels hemsida, där har de en lista som heter Varningslistan, där man kan söka på blufföretag. Gå in på http://www.svenskhandel.se/Varningslistan/
- Varningslistan finns även som app, så ladda ner den till din telefon om möjligt.
- Får du en faktura där det står att det skickande företaget har bytt bank- eller postgiro, ring alltid och kontrollera!
- Tänk över dina telefonrutiner, låt det blir en vana att aldrig någonsin ingå avtal per telefon, be alltid om att få avtal i skrift genom e-post eller snigelpost.
- Håll noggrann koll på dina fakturor, om du har bättre koll på dina inköp blir det lättare att upptäcka om man fått en avvikande faktura som kan vara en bluffaktura.
- Lita aldrig på att du kan få en telefon eller liknande helt gratis av en telefonförsäljare, i slutändan har man alltid betalat hela telefonen genom förhöjda avgifter, och kanske rentav fått betala mer än telefonens värde.
- Avtal blir ogiltiga om de ingås under tvång eller hot, känner man sig hotad och man ingår ett avtal, kan det göra att ett avtal blir ogiltigt.
- Tänk på att en bank aldrig skulle be dig ge dem uppgifter via mail! Skulle du få ett mail där det står att din bank vill att du anger dina uppgifter – gör aldrig det! Det är ett blufföretag som utger sig för att vara din bank.


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/01/manga-amnen-behandlades-pa-foretagarnas.html


//Frida Torsein