Turistmässan - 16 utsällare och närmare 100 besökare!

Den 12-13 april ägde Turistmässan rum, på Lomkällan i Särna. Allt som allt var det 16 utställare, och på lördagen när mässan var öppen för allmänheten kom det över 100 besökare, vilket måste anses som bra med tanke på att det var första gången en Turistmässa anordnats.

Bland de 16 utställarna fanns företag inom besöksnäringen, både sådana som anordnar boenden och företag med turistaktiviteter, Länsstyrelsen och vi på näringslivskontoret.

Den 12 april var mässan bara öppen för utställarna, och klockan 10 slogs portarna upp för att ställa i ordning montrarna. Efter den goda lunchen, som åts i restaurangen på Lomkällan, var det dags för företagen att presentera sig själva och berätta om sitt utbud, men också berätta om vilka behov de har, om de behöver samarbetspartners och liknande.

Karin Ardefelt förbereder näringslivskontorets monter
Efter presentationsrundan var det dags för en föreläsning med Michael Rocking, som är rektor på SCOTT (Scandinavian College of Travel and Tourism) i Orsa. Han berättade om hur och varför SCOTT startade i början av 1980-talen, men störst vikt lade han på att berätta om nödvändigheten att samverka, för att kunna bygga en stark region, inte bara ur turismsynpunkt. Ju fler aktörer som tillsammans arbetar med varandra för att visa upp sig, desto mer syns vi.
Till slut blev montern klar

Efter föreläsningen fick man gå en kort promenad till en kåta där det serverades renkött i alla möjliga former som förrätt, huvudrätten var en samisk rengryta – både förrätt och huvudrätt var fantastiskt gott! Till middagen spelade först ett spelmanslag från Särna och Norge vacker musik, och därefter kom ett skådespel som hämtat från förrförra seklet på älvdalska.

Den goda förrätten bestående av renkorv, torkat renkött och korv, renstek, barkbröd och lökmarmelad

Läs mer om förberedelserna:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/03/turistmassa-i-sarna-12-13-april.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/02/turistmassa-12-13-april.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/03/nyhetsbrev-fran-naringslivskontoret.html



//Frida Torsein