Cykelturism, är det något för dig?

Jag, Karin Ardefelt, har varit på ett mycket intressant seminarium och workshop, som handlade om hur vi kan utveckla cykelturismen i Dalarna. Här fick jag med mig mycket "matnyttigt" som jag vill dela med mig av. Är cykelturismen något att satsa på, vad ska man tänka på om man utvecklar cykelturismen i sin region, är cykelturism en näring? Nedan finner du den information som vi fick ta del av.

Vi var tre från vår kommun som samåkte, det var jag Karin Ardefelt på Näringslivskontoret Älvdalens kommun, Benny Tator från Attraktionsbyrån och Kerstin Wikström som är med i Särna Turistförenings projekt som just nu undersöker möjligheterna av att utveckla cykelleder i Särna.

På bilden ser du Kerstin Wikström från Särna Turistförening.
Besöksnäring är en relativt ny så kallad "näring". Besöksnäringen är en av Sveriges viktigaste näringar. Man bedömer att denna näring sysselsätter drygt 160 000 personer, och omsätter omkring 264 miljarder kronor årligen i Sverige. Detta har gjort att värdet av den utländska besökarens konsumtion i Sverige har ökat kraftigt. Jonas Bauer, Skistar, kallade till och med i "Dagens handel" turisterna för "råvara". Intresset för cykling och cykelturism har ökat de senaste åren både nationellt och internationellt, enligt Turistdelegationen är cykling, näst efter vandring, den turistiska aktivitet som bedöms ha störst potential i Sverige.
Cykelturism är, som sagt tidigare, en växande gren i turistnäringen. För att underlätta informationsutbytet i ämnet, bildades 2011 ett nätverket för cykelturism. Detta är ett samarbete  mellan svenska cykelturistleder och cykeldestinationer. Du kan gå in och förkovra dig på deras sida www.cykelturistnatverket.se. Där kan du också beställa deras nyhetsbrev.

Region Dalarna inledde dagen med temat "hur vi kan utveckla cykelturismen i Dalarna" , sedan tog Michael Koucky över och beskrev med ett inspirerande föredrag om erfarenheter från arbetet med cykelturism i Sverige och Europa. Han "målade" upp en bild för oss hur cykelturisten ser ut och vad det är den förväntar sig när han/hon kommer till oss.

Michael poängterade att det är mycket viktigt med helheten, det innebär allt från leden, boende, mat, uthyrning - hela cykelupplevelsen - men glöm inte att vägen dit även är viktig. Med andra ord tänk på hela produkten. Något som jag tog med mig det var det att det är lokalbefolkningen som är basen för alla cykelleder, och detta gäller även de största turistlederna och att det är dagsutflykterna som är ryggraden för cykelledsnyttjandet. Michael är trafik och miljökonsult, besök hans hemsida: http://www.koucky.se/.

Vad vill då cykelturisten?
Han/hon vill ha något att se på under sin färd, som ett fint landskap, man vill självklart ha en upplevelse. För många är säkerheten av stor betydelse. Det är även mycket positivt om det finns finns goda matställen längs vägen. Boenden bör finnas minst var femte mil, men helst tätare.

Vem är cykelturisterna?
Huvudsakligen är han/hon svensk, genomsnittsålder 47 år, 50%  är 40-59 år, och 20% över 60 år. Gästen vill känna sig som en välkommen kund och inte som ett besvärlig hinder. Cykelturisten förväntar sig god service. Det ska exempelvis vara enkelt att komma, cykla, njuta och det är viktigt att det är lätt att hitta information.



Därefter informerades vi om Biking in Dalarna som är ett samarbete mellan destinationerna Säfsen, Falun, Sälen, Rättvik och Idre med syfte att erbjuda våra gäster högkvalitativa cykelupplevelser. Det har de gjort genom gemensamma ledmarkeringar, en gemensam gradering av leder, dessutom garanterar de att du hittar bra kringservice som mat och boende vid cykelområdena. De har samlat all information på websidan bikingdalarna.se.  (en plattform där informationen är samlad för gästen)

I dag finns det 700 km skyltade leder där man sammanlagt har satt upp 5000 skyltar. Till höger ser du ett smakprov på en av de skyltar som Biking in dalarna har tagit fram.

Biking in Dalarna:
Lansering webb maj 2012
Studiebesök 7 Stanes maj 2013
Studiebesök 7 Stanes sept 2010

Andra ställen där du kan finna material för att fördjupa dig i ämnet kan vara:
  • Svenska Cykelsällskapet
  • Cykelfrämjandet Svensk Cykling
  • Boverket
  • Folkhälsoinstitutet
  • Näringsdepartementet
  • Region Halland
  • Transportstyrelsen
  • Tillväxtverket
  • Trafikverket
  • Handlingsplan (trafikverket)
  •  Naturvårdsverket
  • Planeringsråd för cykelfrågor
  • SKL

Gå gärna in och finn mer "matnyttig" information från cykelkonferens i Örebro 2013. Där finner du  både bilder och dokumentation.


Läs mer om cykelaktiviteter:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/09/cykel-i-vasaloppsarenan.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/07/siljan-runt-pa-cykel.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/08/motor-cykel-eller-kanske-motorcykel.html


// Karin Ardefelt