Skogen som resurs

Måndag 27 maj, var jag, Frida Torsein, på en föreläsning som W7 arrangerat tillsammans med Älvdalens Besparingsskog. Det var en fortsättning på deras tidigare seminarium ”Skogen som startkapital” som ägde rum i november förra året och var mycket uppskattat.


Det var ett 15-tal lyssnare samlade på Lokalen, Älvdalen, på måndagens seminarium. Träffen började med att Lars-Erik Lindhamn och Tobias Schröder visade fantastiska naturbilder som de tagit. Tänk vad många sätt man kan använda skogen på - som ett ekonomiskt medel/startkapital, genom avverkning eller genom att ta kort på den och sälja bilderna! Gå gärna in på fotografernas hemsidor och titta på deras fina bilder: www.alvdalsbilder.se och www.tobiasschroder.se.

Själva föreläsningen om var det är bäst att investera i skog idag stod Tommy Lundberg på NAI Svefa för, som har kontor ibland annat Mora. NAI Svefa har tagit fram ett skogsbruksindex, där man klassat vilka områden i Sverige där det just idag är bästa att äga skog. Detta varierar från år till år beroende på bland annat konjunkturläget.
Så här ser skogsbruksindexet ut, bäst att investera i skog i dagsläget är där prickarna är gröna, okej är de gula prickarna och de röda är där det är "sämre" att köpa skog. Återigen, kan detta ändra sig från år till år.
Virkespriserna följer ju valutavärdet, så är kronan stark som den är nu, kan det bli svårare att sälja virket, och detta gäller även skogsmarken. Idag trycker man ju mindre och mindre på papper, vilket också påverkar och gör att inte lika mycket trä säljs. Detta kan man tycka låter dystert för skogsägare och skogsindustrin, men det positiva är att man forskar inom bränsleområdet, och bränslet DME, som görs av trä är på frammarsch.

Har du frågor om hur man kan använda sin skog för annan näringsverksamhet, kontakta vår företagsrådgivare Karin Ljudén: 0251 – 31226 eller maila karin.ljuden@alvdalen.se.



Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/11/lyckad-traff-pa-temat-skogen-som.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/11/skogen-som-startkapital.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/10/skogen-som-startkapital.html



//Frida Torsein