Har ni hört talas om Bolagsbolag?

Vi pratar ofta om entreprenörer i egenskap av företagare; ägare av aktiebolag, enskild firma eller liknande. Men det finns faktiskt alternativ till att driva ett eget företag och ändå ha en affärsidé man arbetar med. Det finns företag, ”Bolagsbolag”, som ”anställer” dig. I denna ”anställning” kan du driva din affärsidé, marknadsföra dina tjänster och produkter, och samtidigt slipper du hantera moms, skatter och annat. Detta upplägg är emellertid inte något för dig som har försörjningsstöd av något slag, utan snarade dig med anställning som vill prova en affärsidé.

För att dessa bolag ska uträtta alla dessa tjänster åt en, tar de ut mellan 6-15% av den summa man fakturerar. Det hela fungerar så att när du har fått ett uppdrag, skickar du faktureringsunderlaget till bolagsbolaget, som i sin tur skickar en faktura till uppdragsgivaren. På denna faktura har man sin egen logga, och så står det oftast, t.ex. Björns Bilmek – en del av Bolagsbolaget.

Andra vägar än eget företag?
 Det är viktigt att man i sitt pris räknat med skatt och moms, och även att bolagsbolaget drar sina procent, så man inte kommer att tjäna för lite. För dessa 6-15% behöver man alltså inte bry sig alls om momsen, F-skatten, försäkring, bokföring, bokslut eller så, allt sköter bolagsbolaget.

Denna metod fungerar bra om någon vill anlita en för ett uppdrag, men inte anställa en, och man själv inte vill starta eget. I Sverige är det relativt vanligt bland studenter att använda denna metod för att extraknäcka under studietiden. Antalet eller summan jobb man gör är helt fritt, det finns inga gränser varken uppåt eller nedåt.

Vi på näringslivskontoret fick i uppdrag på förra årets Idrekonferens att ta fram information om denna typ företagande/anställning. Ett enkelt sätt att driva företag för den ovane.

Som sagt, det är mycket viktigt att tänka på sin situation när det gäller bolagsbolag, eftersom de inte är något för den som får försörjningsstöd, tex a-kassa eller Försäkringskassan. Denna variant av företagande klassas som att ha eget företag från exempelvis a-kassorna och Försäkringskassan. Är du däremot anställd och vill prova din affärsidé är detta ett utmärkt upplägg.

Här är några företag som ägnar sig åt denna typ av verksamhet:
http://www.frilansfinans.se/
http://www.cforetaget.se/
http://www.bolagskraft.se/
http://www.bolagsbolaget.se/



//Frida Torsein