Studiebesök på Näringslivssamverkan i Vansbro

Den 12 juni var jag, Frida Torsein, Karin Ardefelt och kommunalrådet Nils-Åke Norman i Vansbro, på Näringslivssamverkan, den ekonomiska förening som är näringslivskontor i Vansbro. Vi åkte dit för att lära oss hur man kan arbeta med näringslivsfrågor på andra ställen, och för att Vansbro ligger bäst till i Dalarna i Svenskt Näringslivs ranking.

Här ser vi Frida Torsein, Conny Blixt, Oskar Lundgren och Nils-Åke Norman i Gunde Svans lokstallar i Vansbro.
I Gunde Svans Lokstallar, där Näringslivssamverkan har sitt kontor, möttes vi av Oskar Lundgren, näringslivschef, och Conny Blixt, som är ordförande i en av företagsorganisationerna, Industrikraft Västerdalarna, som tillsammans med Vansbro kommun och fyra ytterligare företagsorganisationer äger den ekonomiska föreningen Näringslivssamverkan.

Vansbro kommun har ca 6 800 invånare, och i runda slängar 800 registrerade företag. Av dessa företag är ca 450 aktiva företag, när man tagit bort skogsföretagen (de som äger skog). Innan man startade den ekonomiska föreningen Näringslivssamverkan i Vansbro, hade man problem med att det kommunala näringslivskontoret fick ta nya vändningar efter varje val – att det hela tiden ”tändes nya tomtebloss”, som Oskar sa, och det var svårt med ett långsiktigt arbete.

Näringslivssamverkan ägs av fem företagsorganisationer; Industrikraft Västerdalarna, LRF (Lantbrukarnas riksförbund), Företagarna Vansbro, Köpmannaföreningen Dala-Järna, Köpmannaföreningen Vansbro och Vansbro kommun. Representanter från alla dessa finns i den ekonomiska föreningens styrelse.

I februari 2006 startades denna ekonomiska förening, och 2009 fick föreningen även ta över Vansbros turismverksamhet. Vansbro kommun stödjer den ekonomiska föreningen genom 2 miljoner kronor, och efter ett par år insåg man att dessa 2 miljoner i stöd inte riktigt räckte för att även ta hand om turismverksamheten. Just nu pågår diskussioner om att låta Turistbyrån och dess verksamhet gå tillbaka till Vansbro kommun.

I sitt arbete har Näringslivssamverkan främst ägnat sig åt tre, mycket viktiga punkter: företagsrådgivning till nya företag, företagsrådgivning till etablerade företag samt attitydpåverkan. För att alla, både i och utanför Vansbro kommun, ska få en positiv syn av Vansbro har man arbetat hårt med att få en positiv attityd. Genom en god dialog med pressen har man lyckats lyfta fram det positiva i Vansbro istället för negativa aspekter. Oskar berättar att när han hör om något företag som expanderar eller får någon utmärkelse eller något annat positivt ringer han direkt till tidningen för att informera om detta.

Här är tidningen som Näringslivssamverkan i Vansbro ger ut några gånger om året.
I den egna näringslivstidningen fokuserar man återigen på den positiva utvecklingen i Vansbro, inte bara med fokus på de lokala företagen. Detta positiva fokus har nu börjat färga av sig, och det tar sig uttryck i att de hamnat så bra i Svenskt Näringslivs ranking i år, till exempel. Plats 77 har Vansbro lagt sig på i år. Bra jobbat!


Förutom attitydpåverkan lägger man även stor kraft på ungdomar. Man har som mål att de unga ska lära sig lokalsamhället innan de går ut grundskolan. Därför arbetar man med dem för att de ska känna att man tror på dem, och sätter hopp till dem. Påverkas ungdomarna positivt vill de stanna kvar och kanske rentav driver sina tankar och idéer framåt till exempelvis ett eget företag. Man kan se att yrkesvalen påverkats, när de känner till sin lokala marknad och ser var det finns eller kommer att finnas arbetstillfällen. En annan del i arbetet är att försöka rikta fler utmärkelser och tävlingar till ungdomar, vilket ger en positiv effekt.

Tack Oskar och Conny för att ni tog er tid att berätta om Näringslivssamverkan Vansbro och hur ni arbetar!

Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/04/svenskt-naringslivs-ranking-2013.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/04/svenskt-naringslivs-ranking.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/11/hur-kan-kommuner-arbeta-for-ett-battre.html



//Frida Torsein