Andra finansieringsmöjligheter än banken?

Många upplever idag att det kan vara svårare att få lån för exempelvis en företagsetablering och även för utvecklande investeringar i befintliga företag. Företagarna har gjort en undersökning som visar att det är 30 % svårare att få lån i år jämfört med förra året. I takt med denna utveckling dyker nya finansieringsmöjligheter upp, och de kommer vi nu att berätta mer om.

I Trångsviken, Krokoms kommun i Jämtland, såg man för drygt 10 år sedan med oro på trenden med utflyttning och färre och färre företag, en hämmad tillväxt i bygden helt enkelt. För att avhjälpa detta, startade sex personer i Trångsviken utvecklingsbolaget Tillväxtkassan, där de själva satsade sammanlagt en miljon kronor som används som riskkapital till små och nystartade företag. Allteftersom har fler företag hört av sig för att vara med och lägga en slant i riskkapitalkassan.
Mycket pekar på att man kan få landsbygden att blomstra genom mobilisering av gemensamma krafter - samverkan för utveckling.
 I Stockholm finns en relativt ny plattform för så kallad crowd funding – Funded by me, som går efter devisen ”många bäckar små”. Crowd funding (eller folkfinansiering som det också kan kallas) är en annan metod att låta privatpersoner vara med och finansiera projekt och företagsidéer. Funded by me har en hemsida där entreprenörer som letar efter kapital lägger upp sin idé, och de som finns med i Funded by mes nätverk lägger sina slantar i de projekt/idéer som de tycker verkar bra. När en investerare lägger pengar i ett företag får den aktier i företaget som ersättning.

Dessa metoder att finna finansiering kommer från privatpersoner och mindre företag – man mobiliserar de pengar som faktiskt finns lokalt för till att stimulera den lokala ekonomin.
Alla dessa olika metoder för att hitta alternativa finansieringsmöjligheter, skulle jag egentligen klassa som olika BID-projekt. Man går samman lokalt för att lösa ett problem, och göra livet på landsbygden lättare och mer attraktivt. Summa summarum: man skapar sin egen bygds utveckling med gemensamma medel, genom samverkan.


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/07/ny-studieresa-om-business-improvement.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/04/ny-kunskap-om-en-metod-for-att-utveckla.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/05/phanta-rei-en-film-om-musik-manniskor.html
http://trangsviksbolaget.se/
https://www.fundedbyme.com/sv/equity/


//Frida Torsein