Ny studieresa om Business Improvement Districts 17 september

Genom projektet Scandinavian Heartland fick jag i april åka på studiebesök till Floda, strax utanför Göteborg, för att ta del av hur BID fungerar – BID är en förkortning av Business Improvement Districts. Det är en metod för att utveckla stadskärnor och även landsbygd.
Bild på handlingsplanen som man följt i Flodas BID-projekt.
I Floda har man rustat upp sitt centrum genom denna metod, för att göra det mer attraktivt för besökare, handlare och de som bor där. Metoden kan användas för att utveckla andra saker än bara centrum och torg, och kan med största sannolikhet kopplas ihop med exempelvis Leader.

På en ö utanför Göteborg, Vrångö, med ca 200 invånare, pågår just nu en förstudie för att ta reda på hur metoden kan användas där. Vrångö har ju rätt mycket färre invånare än exempelvis Floda, vilket gör att metoden kanske måste korrigeras för att passa just Vrångö.

I Göteborgs innerstad har man också använt denna metod med mycket gott resultat. Genom metoden har man exempelvis förhandlat fram mycket förmånliga priser för handlarna som är medlemmar i BID-projektet i Göteborgs innerstad, tex för polisttillstånd och liknande.

Vi vill nu veta om det finns intresse för att åka med på ett studiebesök till Floda för att få veta mer om Business Improvement Districts i vår kommun – ett nytt studiebesök i Floda planeras den 17 september för att ta del av Flodas slutresultatkonferens av deras BID-projekt.

Trots det mulna vädret, blomstrar Innerstaden Göteborg genom att de drivit igenom sitt BID-projekt.
Svar behövs senast i början på augusti om intresse finns från någon förening eller företag som skulle vilja åka med till Floda 17 september. Detta ska Näringslivskontoret sedan rapportera vidare till Scandinavian Heartland, som är de som planerar och genomför studieresan. Är ni intresserade av detta?

Hör av er till:
Frida Torsein, 0251 – 31 232 eller frida.torsein@alvdalen.se (semester vecka 29-31)
Karin Ardefelt, 0251 – 31 228 eller karin.ardefelt@alvdalen.se (semester vecka 28-30)


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/04/ny-kunskap-om-en-metod-for-att-utveckla.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/05/nyhetsbrev-april-2013.html
http://www.scandheart.org/
http://www.bidsweden.se/


//Frida Torsein