Mer information om en metod för landsbygdsutveckling - BID (Business improvement district)

I början på förra veckan var jag på en konferens om metoden BID (business improvement districts), som jag bloggat om tidigare. Metoden går ut på att handel, fastighetsägare och föreningar går samman för att till att börja med göra en förstudie i vad man vill förändra, vilken riktning man vill för att göra sin ort mer attraktiv, fin och trygg.

BID – Business Improvement Districts, kallas metoden som används i Floda, Lerums kommun, och i centrala Göteborg. Metoden utvecklades i Canada på 1970-talet, och kom till USA på 1980-talet. I New York har den framgångsrikt använts för att göra flera distrikt i staden snyggare, renare och tryggare.

Här är det mysiga Hotell Tollered som vi fick bo på under studiebesöket/konferensen.
Jag åkte ner till Tollered, som ligger strax utanför Göteborg och granne med Floda tillsammans med Helena Adolfsson och Leo Persson som representerade Särna Idre Sockenförvaltning. Från vår kommun fanns ännu en representant från Särna Idre Sockenförening, en representant från Älvdalens Köpmangata, två representanter från Idre Sameby samt en person från ett norskt företag med svensk ägare i Flötningen med på resan.
Här är några av deltagarna, i väntan på att åka iväg till Floda för deras slutkonferens om BID-projektet.
I Floda, strax utanför Göteborg, har man under tre år nu haft ett BID-projekt, och detta projekt hade nu sin slutkonferens. Man gick igenom hur man arbetat innan man kom fram till själva BID-projektet – där man först utför en noggrann och utförlig förstudie (en sk. Pre-BID), där en projektledare undersöker vad medborgarna, företagen, fastighetsägare har för intressen av sin ort och vad man vill utveckla.

Här är vi på studiebesök i Innerstaden Göteborg, där Marianne Sörling, VD på utvecklingsbolaget, berättar om hur de framgångsrikt använder metoden för att snygga upp, fräscha till och göra området mer attraktivt för alla.
Även i Göteborgs innerstad har man använt denna metod gör att göra centrum snyggare, tryggare, säkrare och mer besöksvänligt. På en ö utanför Göteborg, Vrångö, har man haft en förstudie i hur man kan tillämpa metoden på ön som bara har ca 400 invånare.

På denna konferens och seminarium fick vi även ta del av hur man använder metoden i Skottland, där tre representanter från olika städer och organisationer berättade hur de använt metoden och vad det har gjort för deras städer.


Läs mer:



//Frida Torsein