Näringslivskontoret besöker Wasasten

Igår var jag på företagsbesök på Wasasten, som ligger i Mångsbodarna, Älvdalen. De bryter älvdalskvartsit och bearbetar även annan sten. Det är fascinerande att se och träffa alla dessa intressanta företag vi har i vår kommun.

Wasasten bryter Älvdalskvartsit - som är en vacker röd sten som finns bland annat på och i Älvdalens kyrka och i Älvdalens simhall. Förutom att bryta denna sten legosågar och bearbetar de även annan sten. Visste ni förresten att Greta Garbos gravsten är i älvdalskvartsit? Stenen finns med flera olika vackra ytor, polerad, flammad, klovyta eller tvärsågad.

Här ligger marksten i älvdalskvartsit.
Kunder från i stort sett hela världen har Wasasten, som fascineras och inspireras av den vackra röda stenen, som är unik, den finns bara att bryta här. En liknande sten finns i Brasilien, berättar Rolf Eriksson för mig, men den är för skör att arbeta med. Flera hus, samt ett helt kvarter, i bland annat Stockholm har fasad i älvdalskvartsit, och den finns även på byggnader i Tokyo, Tyskland och många fler platser och länder.

Här är så kallad skrotsten, som sorteras och säljs. Inget går till spillo.
Förra året gjorde de ett uppläggningsfat som svenska kocklandslaget använde sig av under Culinary Olympics 2012 - samma år som svenska kocklandslaget tog guld i denna tävling. En hel del bänkskivor gör de även, och just nu gör de speciella bänkskivor till Lammet och Grisen i Sälen. De är även Kunglig Hovleverantör, eftersom älvdalskvartsiten finns på kungliga slottet i Stockholm

Här är en av de stora maskinerna som används för att klippa stenen.
Wasasten har maskiner som kan såga upp till 40 stenskivor på samma gång. De brukar göra bänkskivor av stenblock som är minst 2,5 meter långa och 1 meter höga. 8 av 10 sådana sågade skivor går att sälja, de andra två brukar kunna vara för skadade för att bearbetas till bänkskivor. Av skrotstenen tillverkar de gatstenar eller exporterar i partier om 24 ton till en rad olika länder och inom landet. Wasasten gör även bland annat dalahästar i älvdalskvartsiten av spillbitarna.
Rolf visar mig stenbrottet.
Inom kort kommer de söka en CNC-operatör som ska kunna programmera och använda den nya maskin som polerar och fräser i sten - så om ni känner någon som är CNC-operatör, kontakta Rolf Eriksson på Wasasten, telefon 0251-54004.

Tack, Rolf och Ulla på Wasasten för att jag fick komma och besöka er och se mer av Wasastens spännande verksamhet!


Läs mer:
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2012/06/foretagsbesok-pa-wasasten-i.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/08/foretagsbesok-pa-friskvardsfokus.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/09/foretagsbesok-pa-grovelsjon-alpacka.html
http://naringslivalvdalen.blogspot.se/2013/07/foretagsbesok-pa-nya-byggvaruhuset-i.html



//Frida Torsein